torsdag 27 september 2007

Pull!

I morgon är det dags för avdelningsaktivitet igen. Vi drar ner till Kronovalls vinslott på Österlen. Jag tycker att programmet går lite i engelsk kunglig stil. I alla fall ser jag drottning Elisabeth II framför mig. Vi kommer nog att spatsera omkring där raka i ryggen och med en bister men värdig min.

Kul ska det bli. Vi ska hinna med lerduveskytte, afternoon tea, vinprovning, klosterbesök och en femrätters middag. Härligt!

fredag 21 september 2007

The wire rules

Ikväll visar svt det andra avsnittet av the Wire säsong 4. För första gången har vi inte köpt boxen. Den kommer i december, och så länge kan vi bara inte vänta. Avsnitten räcker längre nu när vi själva inte kan välja att se nästa direkt, och nästa och... Å andra sidan är det trist att behöva vänta en vecka när man bara måste veta vad som händer.

Missa inte the Wire! Man måste se den i ordning, och inte ge upp efter de första avsnitten. Det är så många karaktärer att det är svårt att hänga med i början. Det tyckte jag i alla fall. Men det är också det som är så bra. Den är välgjord, skitbra skådisar och snygg. Det bästa jag sett på tv!

torsdag 20 september 2007

En lampa hit en lampa dit

Två av lamporna i vårt stora lampinköp för ett tag sedan var helt omöjliga att sätta upp. Vi hade fått borra upp halva taket för att få dit dem. Jag begav mig in till stan igår för att lämna tillbaka dem. När det väl var avklarat tänkte jag passa på att kila in till Josephssons för att kika på höstnyheterna från Cult Design. Jag hamnade på fel gata och häpp, där låg en lampaffär.

Tio minuter senare promenerade jag glatt ut ur lampaaffären med två nya lampor under armen. De kostade nästan samma peng som jag precis fått tillbaka, och var minst lika fina.

Blå bluff

Vad bra att fastighetsskatten försvinner. Särskilt bra för dem som inte har så flådiga hus i storstäderna. Eller nej, det blir ju sak samma för dem. 6000 kr i avgift istället, ungefär lika mycket som fastighetskatten var.

För ett tag sedan satte jag en liten avlyssningsfluga på fikabordet hos blårockarna. Här är resultatet:

-Vad ska vi göra nu? Kan vi inte förbättra för dem som redan har det bra, gärna på bekostnad av dem som inte har så gott ställt? Jaaa, bra idé!

-Vi låter de gamla ha det fortsatt dåligt på underbemannade ålderdomshem. Ja, förutom våra föräldrar då, de kan betala för ett fint privat vårdhem.
-Ja det är bättre att de som har pengar får bra vård och slipper köer. Privatisera mera.

-Vi sätter en jättelåg lägsta-lön för de klassiska lågavlönade kvinnoyrkena. Det är ingen som märker att det är lägre än vad de faktiskt tjänar. Då verkar det som vi gör något, och vi kan hålla de lönerna låga fortsättningsvis också.

-Och så säljer vi ut allmännyttans fina lägenheter i innerstan för löjligt låga priser. Det blir som en jättebonus till alla dem med schyst förstahandskontrakt direkt från alla andra skattebetalare. Inga marknadspriser där inte.

-Mer sådant som gynnar oss höginkomsttagare, men knappt gör någon skilland för den vanliga knegaren.
-Ja, men det måste låta som det gäller alla.

...

onsdag 19 september 2007

Ner och upp igen

Söndagen var en riktig jävla skitdag.

Sent i måndags kväll fyndade vi oxfilé. Det från början skyhöga priset var 30% nedsatt. Hade priset varit detsamma utan rea hade vi aldrig köpt det. Realappen lockade oss, och tur var det. Så gott! Perfekt med egenplockade trattkantareller och en flaska rött till. Nu undrar jag om vi någonsin kommer att uppskatta "vanligt" kött.

Jag har sparkat igång lägenhetsfixandet igen. För hundrade gången. Gjorde några ommöbleringar igår, som enligt mig var förlösande. Ett riktigt lyft! Johnny Rocker förstod inte min eufori. Det är fortfarande mycket fix kvar. Självklart har jag en lista som jag försöker rätta mig efter. Top-3: 1, bort med gamla soffan. 2, bort med gamla byrån. 3, skaffa och montera bokhyllor. Risken är att jag faller i gamla mönster och börjar med det roligaste först. Shoppa!

Perspektiv. Jag läste ett blogginlägg om sjukdom och dödlighet i u-länder. Det känner ju alla till, men det är lätt att glömma bort. Perspektiv i tankarna fick i alla fall mig på lite bättre humör för egen del. Men det är sorgligt och sanslöst. Jag hade ett fadderbarn i Sudan för några år sedan. En dag fick jag ett brev att han hade avlidit av "chest pain". Det är inte klokt.

torsdag 13 september 2007

Lille bus kommer till stan

När jag var liten var jag hos farmor och farfar ibland. De bodde i Göteborg, och det är med dem som jag har mina första Göteborgsminnen. Jag och farmor åkte iväg på utflykter. Det var jättekul. Vi åkte till farmors syster, där fanns det jättesöta kattungar, kommer jag ihåg. Farmor var pratglad och berättade mycket om sin uppväxt, hur hon träffade farfar och vad pappa och hans bror hittade på som små. Jag lyssnade gärna. Några gånger var vi i Slottsskogen och på Liseberg. Jag tyckte att farmor var modig som vågade åka Flum Ride med mig. Men det var lite genant när hon sjöng Lasse Dahlquists "Dans på Brännö brygga".

På fredag kommer lillasyster Gräddnos med lille Bus på besök. Sedan han kom har jag känt att jag kommer att vara hans Göteborgskontakt. Nu är han kanske inte redo för varken Säldamm eller Flume Ride ännu. Vi börjar med en lugn hemmakväll.

onsdag 12 september 2007

No turning back

Shit, vi skulle aldrig börjat hänga på Café Marmelad. Jag har förvandlats från kaffekärring till någon slags kräsen kaffegourmand. Nu uppskattar jag inte jobbkaffet längre, och kaffet på vissa fik i stan är ju gräsligt. Jag vill ha Marmelad-kaffe! Nu. Alltid.

måndag 10 september 2007

Varde ljus

I söndags tog vi en fika i stan med Runner och Stilig. Det slutade med att vi bokat in gemensam skidsemester i vinter och hade bilen full med prylar när vi kom hem. Jag har varit på jakt efter två likadana taklampor till vardagsrummet. Vi hittade dem på Duka Home. Där hittade vi även två små svarta bordslampor som det var rabatt på. Vi slog till.

Sedan hamnade vi på Hemtex, som hade ombyggnadsrea. Där hittade vi ytterligare en lampa som passade jättebra ihop med taklamporna. Den lampan ska stå på den feta skänken som vi inte har köpt ännu. När vi ändå var i köpartagen passade vi på att handla badrumsmatta och fyra ljusstakar också. Samt en vas som Johnny Rocker hittade.

På lunchen idag berättade jag för kollegan Kalkyl att jag härmed inför köpförbud på mig resten av månaden.
-Men du ska ju till Ikea i vecka, påpekade Kalkyl
-Ja, men Ikea räknas ju inte förstår du väl!

lördag 8 september 2007

Saw III, usch!

Vi hann inte med att se Saw 3 förra gången vi hyrde den. Igår kväll såg vi den. Euh! Jag håller med Hans Wiklund: "Den är så jävla äcklig". Fy tusan, äckligare film får man leta efter. Jag kan inte rekommendera den. Den är bara grisig.

onsdag 5 september 2007

Åter i fixartagen

Nu har vi bott i nya lägenheten i snart 5 månader. Det har inte hänt så mycket på sista tiden. Vi fixade en bobar nivå i början, sedan dess har vi mest köpt en del nya möbler. Jag har tokmycket idéer, och ser liksom framför mig hur det kommer att bli, och blundar därför för hur det ser ut nu.

Det måste hända något. Jag sparkar härmed igång fixartagen och planerar att ägna hela helgen till lägenhetsfix. Kommer jag igång bra under lördagen tänker jag unna oss ett Ikeabesök på söndag eftermiddag. (Men det vet Johnny Rocker inte om. Ännu!)

Hur ser planen ut då? Prio ett är att få ordning i tredje rummet. Det rummet är vårt dåliga samvete. Prio två får bli att köpa den där stora skänken vi spanat in. Det är en massa prylar som inte har någonstans att ta vägen förrän vi har skänken på plats. Jag får ägna veckan åt att lobba för att vi ska köpa skänken genast. Jag är ju ändå familjens ekonomichef.

måndag 3 september 2007

Kantarellpresent

Kantareller är det bästa jag vet. Därför blev jag jätteglad när jag imorse fick en påse kantareller av en kollega. Hon hade snappat upp min förtjusning när vi pratade om svamp i förra veckan. Så snällt!

Ikväll blir det kantarellsmörgås!