torsdag 26 november 2009

Selma 9 månader


Selma 9 månader: Lilltjejen har passerat 9 månader. Det här är verkligen en rolig ålder, det händer nya saker varje dag. Nu står Selma stadigt mot möbler, även om hon trillar ibland. Hon kan gå utmed soffan eller soffbordet.

Vi har börjat göra iordning ett eget rum till Selma. Hon har fått de nedersta hyllplanen till sina leksaker. Ibland kryper hon in till sitt rum. Vi hör lite dunkande med klossar i hyllan och efter ett tag kommer hon tillbaka igen. Det är både kul och rätt skönt att hon kan leka på egen hand. Jag tror att det är bra.
Selmas favoritsysselsättningar:

1, Stå vid elementet och titta ut genon fönstret. Helst ska hon ha ett persiennsnöre i munnen också.
2, Ha en smarrig leksak i munnen.
3, Bläddra i bondgårds-pekboken.
4, Krypa över oss när vi ligger på golvet, eller över reglarna under köksbordet.
5, Vifta med armarna i luften eller banka på något.

Vi har haft en rejäl nattfight med Selma. Först slutade jag att amma henne på natten. Det blev några tuffa nätter, men hon fann sig rätt snart i de nya rutinerna. Hon fortsatte dock att vakna ofta på natten. Då försökte vi få henne att ligga kvar i sängen, men att vi fanns där och lugnade henne. Det gick riktigt bra faktiskt. Sedan dess sover Selma i stort sett hela nätterna.

Selma äter bättre och bättre. Frukt är favoritet, men det mesta slinker ned.

Selma testar att göra olika ljud. Ett par dagar säger hon ma-ma-ma, sedan kan det vara buff-buff, och nästa dag är det grrtsch. Jag försöker lära henne att säga mamma, pappa och lampa. Men det har inte varit intressant. Hon har sagt "gris" två gånger. (Var det mamma hon menade!?)

Selma har börjat med storlek 80.

lördag 21 november 2009

Glöggvarning!

Igår köpte vi två flaskor glögg. Det blev två nyheter för oss, Dufvenkrooks starkvinsglögg vanilj och hjortron. Vi började med vaniljglöggen. Fy tusan, vad illa den smakade. Efter några försök gav vi upp och hällde ut sörjan. En etta i betyg konstaterade vi och plockade fram hjortronglöggen istället. Hjortron, ett säkert kort!? Den smakade pyton och parfym.

-Jag ska lämna tillbaka skiten, sa Fredric i morse. Sagt och gjort, idag tog vi med flaskorna på promenaden. Vi gissade att vi hade 30% chans att få pengarna tillbaka. I kassan halade Fredric fram flaskorna och sade:
-De reklamerar vi.

-Smakade det inte bra
?
-Det smakade bedrövligt.
-Det tycker jag också.

Schyst! Pengarna vi fick tillbaka bytte vi mot favoritglöggen Blossas två starkvinsglöggar med rom respektive cognac. Så goda! Jag såg att Dufvenkrooks har en glögg med chilli-choklad. Det känns som en högriskare, men jag måste testa den.

onsdag 18 november 2009

Skitvaccin

Idag åkte jag och Selma in till barnmedicin för att pricktesta vaccinet på Selma. I väntrummet träffade vi en pappa och dotter som redan gjort pricktesten. Pappan sa att de gjorde en prick med vaccinet och en testprick. Om vaccinpricken inte blev större än testpricken så gick det bra att vaccinera. Det hade gått bra för dem.

Efter ett kort besök hos läkaren var det dags för oss att pricka. Vi fick gå ut och vänta en kvart innan prickarna skulle bedömmas. Jag tittade på Selmas arm och såg hur vaccinpricken blev jättestor. Skit också. Jag började ana att det kanske inte skulle bli någon vaccinering. Väl inne igen konsulterade labbkvinnan läkaren, och de konstaterade att vi inte kunde vaccinera Selma. Jag blev så besviken. Det syntes nog, jag fick en kram av läkaren. Jag visste ju att det kanske inte skulle bli av. Men jag hade faktiskt förutsatt att det skulle gå bra. Det var bara till att åka hem igen. Skönt att jag och Fredric är vaccinerade i alla fall. Nu får vi ta det försiktigt med Selma. Inga Ikea-besök på ett tag.

måndag 16 november 2009

2 av 3 vaccinerade i familjen

Idag fick äntligen jag och Fredric vaccinerat oss. Vi var på plats vid öppningsdags i morse. Det var inte svårt att se var vaccineringen var. Det var redan kö. Efter nästan två timmar var vi klara. Vi passade på att slinka in på barnmedicin för att höra om Selma kunde göra vaccintestet (äggallergi). Men vi råkade ut för en riktigt surtant, så det blev inget med det. Jag har sett henne där förut, och hon var otrevlig då också.

I eftermiddags ringde vår trevliga läkare upp och meddelade att Selma ska göra testet. På onsdag blir det av. Först pricktest med vaccin. Om det går bra vaccineras hon direkt på plats. Och då ska vi stanna kvar en timme för observation.

Det gör ont i armen efter vaccineringen. Jag känner mig lite trött och tung i huvudet också. Men det är det värt. Det känns bra att vi förhoppningsvis skyddar Selma.

lördag 14 november 2009

Patrull-orientering med lillasyster

Idag var det så dags för det stora orienteringsmålet i höst. Det var lång tid kvar när vi bestämde oss för att springa Uddevallas Silva-trofen. Helt plötsligt var det dags, och jag hade inte alls tränat sådär mycket som jag tänkt mig. Det var i alla fall jätteroligt. Och jag tycker själv att jag faktiskt sprang riktigt bra. Alla startar samtidigt, och man springer i par. Det var en gubbe som knödde och fånade sig trots att hans partner var långt bak. Det fick mig att tända till ordentligt, och någon form av kondition infann sig.

Igår försökte jag få tag på Selmas läkare för att utreda om hon kan vaccineras eller inte. Jag blev jätteglad då jag kom fram redan kl. 8. Men vår läkare skulle inte vara där under fredagen, så vi kunde bara lämna ett meddelande. Hon ska ringa upp under veckan. På måndag ska jag försöka att ringa igen, och så ska jag och Fredric se om vi kan få vaccinerat oss.

Selma verkar dela mitt intresse för blommor.

torsdag 12 november 2009

Förkylning och oro

Selma är förkyld. Igen. Jag känner mig också lite tät i kranen och rasslig i rören.

Vad jag funderar mest över nu är svininfluensan. Jag tycker att det är riktigt läskigt. De allra minsta barnen är ju bland de som drabbas värst. I eftermiddag kom rekommendationen att även ej riskgrupp mellan 6 månader och 3 år också ska vaccineras. Det känns bra. Jag vill få det gjort så snart som möjligt. Det som är besvärligt är att Selma är allergisk mot ägg. Vad jag förstått måste vi först göra ett pricktest med vaccienet. Imorgon ska jag ringa till barnmedicin, men kommer förmodligen inte att komma fram. Och sedan är det helg. Piss!

För övrigt har Selma tagit några steg runt soffbordet idag.

måndag 9 november 2009

Nattkampen, en god natts sömn

De senaste nätterna har Selma sovit gott. Och därmed även jag. Tänk, jag har inte sovit ordentligt på dryga åtta månader. Och då är jag också en sådan som behöver mycket sömn. Selma har vaknat 0-2 gånger under natten det sista. När hon vaknar, och inte verkar somna om av sig själv, har jag kört med sssshhhh-ljudet. För det mesta har hon lätt somnat om. Det är helt fantastiskt!

Nu återstår att flytta in lilla tjejen i eget rum. Innan veckan är slut ska vi nog få till det.

Själva nattningsrutinen sitter inte så bra, kom jag på. Ibland somnar hon snabbt, och ibland har vi hållt på i upp mot en timme. Det måste fixas. Jag vill att Selma ska kunna slappna av och somna tryggt.

fredag 6 november 2009

Nattkampen, oväntad vändning

För ett tag sedan läste jag om Anna Wahlgrens "sova hela natten"-metod. Det hela går ut på att lugna barnet där det ligger, i sängen. Om man tar upp barnet när det skriker bekräftar man dess rädsla för att ligga ensam i sängen. Istället ska man vara lugn och trygg i barnets närhet och barnet ska vara kvar i sängen. (Av någon anledning tror många att Anna Wahlgrens metod går ut på att lämna barnet att skrika i 5-minutersintervall)

De senaste två nätterna har jag testat detta. Jag lade även till ett sshhhhhh-ljud som lillasyster kört med lille Bus. Det har gått jättebra. Selma har vaknat kanske tre gånger per natt. Då har jag buffat henne lätt i baken och sagt sshhhh upprepade gånger. Efter bara någon minut har hon somnat om. Man kan ju nästan säga att jag har fått sova hela natten. Äntligen! Men jag har nog en del sömn att ta igen, jag är trött. Det känns också bra att Selma förhoppningsvis kan slappna av och somna om lättare.

Vid själva nattningen har jag också kört med detta. Det har fungerat, men tagit lååång tid. Det gäller att vara konsekvent och tålmodig.

onsdag 4 november 2009

Vatten över huvudet?

Tanken var en snabb shoppingrunda på Ikea så att jag skulle kunna sova en snabb lur i eftermiddag när Selma sov. Det blev en heldag på Ikea! Kul men inte så smart. Jag hade lite otur som åkte till Kållered, två av de saker jag tänkt köpa var slut, ett tyg och en golvlampa, men båda fanns på Bäckebol. Jag måste alltså åka till Ikea nästa vecka också.

Nu är jag jättetrött. Hoppas verkligen att Selma sover bättre i natt, för jag vet inte hur jag ska orka med en monsternatt till.

Nattkampen, bakslag

I natt har Selma levt rövare igen. Inget hjälpte. Till slut somnade hon någon timme i vagnen och jag i soffan. Jag undrar varför hon vaknar hela tiden, och inte kan komma till ro. Tänder, oro, separtionsångest, rädsla... vad?

Nu ska vi åka till Ikea. Hoppas att Selma kan sova lite.

måndag 2 november 2009

Nattkampen, natt 4 och 5

Dammsugaren är en favorit!

Det känns jättebra att vi tog tag i nattammandet och körde det här racet till slut. Natt fyra behövde vi inte ta upp Selma alls. Och natt fem tog jag upp henne en kort stund. Hon vaknar fortfarande flera gånger per natt, men somnar om då vi gungar sängen eller kör lite med dammsugaren. Känns lite knäppt med dammsugaren, men hon tokslocknar direkt. Nu ska vi bara få henne att sova hela natten helt på egen hand, så kanske vi kan känna oss pigga och utvilade i fortsättningen.