lördag 13 oktober 2012

Tage 14 och en halv månad


Tage på lekplatsen Plikta.
Lille Tage är nu 14 månader lite drygt. Han går stadigt och springer glatt om vi jagar honom. Han har börjat att klättra mycket. Han kommer lätt upp i soffan och väntar på att vi ska få syn på honom. När vi ser honom studsar han glatt omkring helt utan kontroll. Tripp-trapp-stolen har vi fått ställa undan. Det går inte att lämna honom ensam ens en kort stund just nu, pga allt klättrande. Tage tycker om att dansa. Så fort han hör några toner, spelar ingen roll vad, så börjar han gunga och studsa till musiken.

Tage kommer ofta gåendes med en bok i handen. Då vill han sitta i knät och bläddra och peka på bilderna tillsammans. Han bygger också gärna med lego. Tage kommer gärna med sitt lilla pekfinger och kör appar på Ipaden. Fiska krabbor är en favorit. Fjärrkontroller och annat med knappar vill han ha. Tage tycker om att vara ute. Lekplatser är roligt. Då vill han gunga och åka rutschkana.

Dags för en tur i rutschkanan.
Sedan ett par veckor har Tage börjat på förskolan. Han är på samma förskola som Selma, men på småbarnsavdelningen. Det har gått väldigt bra såhär långt. Han äter mycket (även där), leker på gården, är med på samling och sover med de andra barnen.

Då Tage får en sak säger han "tack". Han säger mamma, pappa och memma (Selma). Han härmar många ord som vi säger. Han pratar gärna för sig själv och provar olika ljud. När vi skrattar skrattar Tage med.

Jag har klippt Tage för första gången. Han hade som två små tofsar bakom öronen som inte hade skavts av med resten av det första nackhåret. De toffsarna klippte jag av. Det blev fint. Tage har fått sin fjärde tand i underkäken. Nu har han åtta tänder. Den nionde är på gång, det är första kindtanden.


Man blir lätt lite smutsig av utomhuslek.
Nu äter Tage nästan alltid själv. Det går riktigt bra. Han har bra aptit så vi behöver inte oroa oss över om han får i sig tillräckligt med mat. När han äter tycker han att det är roligt att lägga lite mat i en hög bredvid tallriken. Då vi säger till honom, stoppar han han skeden i munnen och låtsar som ingenting.

Tage sover nästan alltid hela natten. Han brukar lägga sig 19.00-19.30 och kan vakna att från 6.00 till 8.00. För det mesta sover han en gång på dagen. Han har fortfarande storlek 86.

(Selma 15 månader)

Inga kommentarer: