torsdag 26 november 2009

Selma 9 månader


Selma 9 månader: Lilltjejen har passerat 9 månader. Det här är verkligen en rolig ålder, det händer nya saker varje dag. Nu står Selma stadigt mot möbler, även om hon trillar ibland. Hon kan gå utmed soffan eller soffbordet.

Vi har börjat göra iordning ett eget rum till Selma. Hon har fått de nedersta hyllplanen till sina leksaker. Ibland kryper hon in till sitt rum. Vi hör lite dunkande med klossar i hyllan och efter ett tag kommer hon tillbaka igen. Det är både kul och rätt skönt att hon kan leka på egen hand. Jag tror att det är bra.
Selmas favoritsysselsättningar:

1, Stå vid elementet och titta ut genon fönstret. Helst ska hon ha ett persiennsnöre i munnen också.
2, Ha en smarrig leksak i munnen.
3, Bläddra i bondgårds-pekboken.
4, Krypa över oss när vi ligger på golvet, eller över reglarna under köksbordet.
5, Vifta med armarna i luften eller banka på något.

Vi har haft en rejäl nattfight med Selma. Först slutade jag att amma henne på natten. Det blev några tuffa nätter, men hon fann sig rätt snart i de nya rutinerna. Hon fortsatte dock att vakna ofta på natten. Då försökte vi få henne att ligga kvar i sängen, men att vi fanns där och lugnade henne. Det gick riktigt bra faktiskt. Sedan dess sover Selma i stort sett hela nätterna.

Selma äter bättre och bättre. Frukt är favoritet, men det mesta slinker ned.

Selma testar att göra olika ljud. Ett par dagar säger hon ma-ma-ma, sedan kan det vara buff-buff, och nästa dag är det grrtsch. Jag försöker lära henne att säga mamma, pappa och lampa. Men det har inte varit intressant. Hon har sagt "gris" två gånger. (Var det mamma hon menade!?)

Selma har börjat med storlek 80.

Inga kommentarer: